Енцефаломиелит

Енцефалитът е възпаление на главният мозък. Миелитът е възпаление на гръбначният мозък. А енцефаломиелитът представлява възпаление на главния мозък и обвивките му.
Възпалителните процеси на главният и гръбначният мозък (ЦНС) и техните обвивки се причинява най-често от вируси, по-рядко от бактерии, спирохети, паразити, приони. В зависимост от развитието на процесът се различават остри, подостри и хронични възпалителни процеси.
При острите енцефалити се наблюдава количествени разтройства в съзнанието (сомнолентност, сопор, кома) в резултат на мозъчния оток и засягане на активиращата ретикуларна формация (мозъчна структура отговорна за тонуса на  кората и състоянието будност - сън). Като много често се започват при енцефалита, миелита и енцефаломиелита с общоинфекциозни синдроми - отпадналост, температура, главоболие, болки в мускулите, повишена раздразнимост и др.
Епилептичните пристъпи могат да бъдат генерализирани тонично-клонични или огнищни гърчове.
Наблюдава се и отпадна неврологична симптоматика в зависимост засегнатите структури на мозъка: при засягане на мозъчния ствол настъпва булбарна парализа (нарушение в гълтането, в говора и ритъмни нарушения на дишането и сърдечната дейност); дискоординационни синдроми със залитане при придвижване и разтройства във финните движения. При засягане на кортикоспиналният път се установяват централни парализи и парези.
Наблюдават се и прояви на повишено вътре-черепно налягане, които се изразяват с главоболие, повръщане, забавена сърдечна дейност (брадикардия), оток на папилата на зрителния нерв. 

 За поставяне диагнозата важно значение има лумбалната пункция. Като резултатите от нея  включват увеличени нива на протеин и бели кръвни клетки с нормална концентрация на глюкоза в ликвора. По преценка на лекаря може да се направи ядрено магнитнитен резонанс поради своята по-добра разделителна способност от скенера, освен това е безвреден. При настъпване на епилептични пристъпи се препоръчва електроенцефалограма ( ЕЕГ).

Прилагат се противооточни средства като Манитол, Фурантрил, Дексаметазон. Антиконвулсанти, витамини, а с оглед предотвратяване на вторични инфекции се прилагат антибиотици. При вирусни инфекции могат да се прилагат Изопренозин (имуностимулант), противовирусни средства (Амантадин) и Интерферон.

Важно значение за профилактиката на невроинфекциите имат ваксините против морбили, рубеола, варицела и др.